home
veiligheid
diensten
links
faq
nieuws
contact
klant login
VEILIGHEIDSTIPS
Terug van weggeweest? Leidingen spoelen! 
Veiligheidsmaatregelen 
Hoe spoelt u het water in de leidingen door? Nieuws
Vacature Adviseur Legionella Preventie

Op dit moment zijn wij opzoek naar een Adviseur Legionella Preventie.

Lees verder »


Legionella in Nederland groter probleem dan Mazelen

In Nederland belanden jaarlijks ruim 300 patiënten met longontsteking door legionella in het ziekenhuis. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees verder »


Legionella bij honderden hotels en campings

Nieuwsbericht 06-07-2013

Europa telt zeker 753 hotels, campings en appartementen die tussen 1990 en 2011 kampten met periodieke, soms jaarlijkse besmettingen met legionella, een bacterie die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

De namen van de accommodaties staan in een niet-publieke databank van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC, onderdeel van de Europese Commissie.

Lees verder »


ILT inspecteert hotels op legionella-maatregelen

Nieuwsbericht | 24-06-2013

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat in de tweede helft van 2013 ruim 1000 hotels, pensions en motels inspecteren op alle aspecten van legionella-preventie. De inspecties worden uitgevoerd naast de controles van drinkwaterbedrijven. Uit cijfers blijkt dat de naleving bij deze groep al een aantal jaren op een onvoldoende niveau blijft en ook achterblijft bij andere instellingen die aan extra legionella-zorg moeten doen.

Lees verder »


Aquative steunt Alpe d'HuZes team van eFocus

Alpe d'HuZes is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeen brengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd voor overwinning op kanker. Onder het motto "Opgeven is geen optie" wordt op één dag de de legendarische Alpe d'Huez tot 6 keer beklommen.

Aquative is als shirtsponsor betrokken bij het Alpe d'HuZes team van eFocus.

BannerLegionella in leegstaande kantoren

Leegstaande kantoren zijn een bron van legionellabacteriën. Nieuwe gebruikers lopen het risico met de bacterie besmet te raken. In dat geval is de eigenaar van het kantoor wettelijk aansprakelijk. Desondanks nemen vastgoedeigenaren nauwelijks maatregelen om besmetting tegen te gaan.

Nu kantoren massaal leeg staan vanwege de slechte economie, groeien de risico’s van legionella. Veel van zulke gebouwen hebben bijvoorbeeld een doucheruimte voor het personeel, en als die na lange tijd weer wordt gebruikt, bestaat het risico besmet te raken met de bacterie.

De eigenaar van het geval is dan aansprakelijk en dat kan fiks in de papieren lopen. Toch staat legionellapreventie op een laag pitje.

Bron: CobouwILT controleert legionella-aanpak Bed & Breakfastbedrijven

In december en januari controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of Bed & Breakfast-bedrijven (B&B’s) voldoen aan de regels voor legionellapreventie in hun drinkwater. B&B’s vallen als ze onderdak bieden aan meer dan vijf gasten onder strengere regels voor het voorkómen van legionellabesmettingen. Zij moeten net als bijvoorbeeld horecabedrijven, zorginstellingen en badinrichtingen een actuele risicoanalyse en beheersplan hebben, opgesteld door een gecertificeerd bedrijf. Ook moeten zij beheersmaatregelen uitvoeren en halfjaarlijks monsters nemen. Doen zij dat niet dan neemt het risico op legionellabesmettingen toe.

Lees meer...Legionella op afdeling UMCG

In de waterleiding van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) van het Universitair Medisch Centrum Groningen is de legionellabacterie gevonden. Patiënten kunnen minstens een week niet op deze afdeling terecht.

Dinsdag krijgen zo'n 2000 patiënten een brief van het CTM. Het zijn mensen die er de afgelopen drie weken zijn behandeld. Het zou kunnen dat zij tijdens dat bezoek in contact zijn gekomen met besmet water. Als dat is gebeurd, is er volgens het ziekenhuis een kleine kans dat ze ziekteverschijnselen krijgen, zoals lichte griep of in het ergste geval longontsteking.

Lees meer..Inspectie controleert monstername legionella bij sauna's

Vanaf januari controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport in een thema-actie of sauna’s voldoende en juist bemonsteren op het vóórkomen van legionella in hun drink- en douchewater. Bij tekortschieten gebruikt de inspectie voor het eerst de bestuurlijke strafbeschikking, een lik-op-stuk-boete van 5000 euro voor onvoldoende bemonsteren en 2500 euro voor niet op de juiste wijze bemonsteren.

Lees meer...