home
veiligheid
diensten
links
faq
nieuws
contact
klant login
VEILIGHEIDSTIPS
Veiligheidsmaatregelen 
Terug van weggeweest? Leidingen spoelen! 
Hoe spoelt u het water in de leidingen door? Legionella bij honderden hotels en campings

lijst met in totaal 12.000 vakantieverblijven

In totaal staan 12.000 adressen op de lijst die allemaal ooit eens in verband zijn gebracht met een legionellabesmetting. Uit de gegevens van de Europese gezondheidsorganisatie blijkt dat er zeker 753 vakantieverblijven zijn waarvan meer gasten, gedurende meerdere jaren, de veteranenziekte opliepen, zo heeft deze krant onderzocht. De namenlijst stond op de openbare internetsite van de Bulgaarse gezondheidsdienst. De lijst biedt voor het eerst zicht op de omvang van het Europese legionellaprobleem. Vrijdag is de lijst weer van de Bulgaarse site verdwenen, nadat deze krant bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om opheldering had gevraagd. Of er sinds 2011 nog besmettingen in deze accommodaties zijn gemeld is op basis van deze informatie niet te zeggen.

Vanuit Nederland is het RIVM betrokken bij de Europese registratie van reisgerelateerde legionella. Het RIVM wil meer openheid. Het instituut zal in september, tijdens de komende internationale vergadering, pleiten voor een 'goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.'

Toeristen worden er niet over geïnformeerd

Het RIVM zegt ook voorstander te zijn van meer maatregelen om de jaarlijkse besmetting van toeristen in vakantieverblijven te beperken. Oorzaak zijn vaak oude waterleidingnetten die de bacterie alle kans geven te groeien. Daarom wil het RIVM in Europa, net als in Nederland, een certificeringssysteem. Accommodaties met een goedgekeurd waterleidingnet moeten een Europees keurmerk krijgen. Met een jaarlijkse controle. Zoals ook de brandveiligheid wordt gecontroleerd.

De bacterie zorgt onder toeristen in Europa jaarlijks voor tientallen doden en honderden zieken. Legionella verspreidt zich in douche en bubbelbad of bijvoorbeeld via het besproeien van gras.

Deze week begint de vakantie-uittocht. Miljoenen Nederlanders reizen naar verblijven in Zuid-Europa. Daarvan zijn er afgelopen jaren veel in verband gebracht met uitbraken van de veteranenziekte. Maar toeristen worden niet geïnformeerd of hun accommodatie daarbij hoort. De toeristenindustrie in vooral Zuid-Europa verzet zich tegen openbaarmaking. Bij de accommodaties waar legionella periodiek voorkomt is Italië koploper met 247 locaties.

Bron: NRC


Terug naar de vorige pagina