home
veiligheid
diensten
links
faq
nieuws
contact
klant login
VEILIGHEIDSTIPS
Hoe spoelt u het water in de leidingen door? 
Veiligheidsmaatregelen 
Terug van weggeweest? Leidingen spoelen! Legionella in Nederland groter probleem dan Mazelen

In 2011 bezweken achttien personen aan de veteranenziekte, zo blijkt uit de cijfers van het Europese centrum voor volksgezondheid ECDC. Legionella is daardoor mogelijk een groter gezondheidsprobleem dan mazelen.

NRC Handelsblad rapporteerde onlangs over de problemen met legionella in het buitenland, maar Nederland doet daar nauwelijks voor onder. Een flink aantal Nederlandse instellingen zoals verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en hotels heeft het beheer van legionella niet op orde.

„In 2011 ontvingen we zo’n 3000 meldingen over instellingen die de norm hadden overschreden. De cijfers voor dit jaar zullen daar weinig van afwijken”, stelde Gerard Westerhof van de Inspectiedienst Leefomgeving en Transport (ILT) gisteren in een reactie.

Het RIVM is onlangs een nieuw onderzoek begonnen. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend. Vorig jaar liepen 476 onderzochte instellingen (18 procent) een sterk verhoogd risico op een legionella-uitbraak.

De pers halen ze meestal niet. „Instellingen zijn kopschuw om negatief in het nieuws te komen. Dat kost ze klanten”, weet Leo de Zeeuw, directeur van Holland Watertechnology in Driebergen. „Door die houding lijkt legionella geen item in Nederland, maar de problemen zijn legio.”

Bron: rd.nl


Terug naar de vorige pagina