Eigenaren en beheerders van zogenaamde prioritaire instellingen moeten elk half jaar het water laten controleren op de aanwezigheid van legionella. Dit kan door het laten uitvoeren van een legionella monstername. Voor Legionella geldt een norm van < 100 kve /l drinkwater. Bij een overschrijding van de vastgestelde norm is het belangrijk dat u direct geïnformeerd wordt over de risico’s en de te nemen acties. Hierbij hoort mogelijk ook de meldingsprocedure naar de Inspectie Leefomgeving en Transport. De deskundige medewerkers van Aquative kunnen u helpen bij het volledige proces.
Het aantal legionella monsters dat genomen moet worden bij een legionella monstername, hangt af van het aantal in de drinkwaterinstallatie aanwezige tappunten.
De medewerkers van Aquative hebben jarenlange ervaring in het uitvoeren van een legionella monstername. Aquative voert alles in eigen beheer uit.
Het aantal te nemen watermonsters per tappunt
Totaal aantal tappunten
Tot en met 50
51 – 100
101 – 200
201 – 400
401 – 800
801 – 1600
Meer dan 1600
Aantal watermonsters
2
4
6
8
10
12
14
Overzicht prioritaire en niet-prioritaire instellingen
Valt uw bedrijf of organisatie onder de hoog risico groep (prioritaire instelling), dan bent u wettelijk verplicht in het bezit te zijn van een risicoanalyse en een legionella beheersplan conform de BRL6010. Daarmee bent u er echter nog niet. U bent er namelijk ook verantwoordelijk voor dat de werkzaamheden en/of installatietechnische aanpassingen die voortkomen uit de risicoanalyse en het beheersplan in acht worden genomen.
Prioritaire instellingen
– Zwembaden en sauna’s
– Ziekenhuizen en zorginstellingen
– Hotels, bungalowparken en campings
– Jachthavens
– Asielzoekercentra
– Ceninrichtingen
– Truckstops
– Bed and Breakfasts met meer dan 5 slaapplaatsen
Niet prioritaire instellingen
Indien u niet onder de prioritaire instelling valt dan valt u automatisch onder de zorgplicht. Hierbij bent verplicht maatregelen te treffen om voor deugdelijk leidingwater te zorgen. Hoewel die zorgplicht niet nader uitgewerkt is in het Drinkwaterbesluit, moeten u wel de risico’s op een besmetting met de legionellabacterie afwegen. Feitelijk betekent dit dat u verplicht bent ervoor te zorgen dat de risico’s op legionellabesmetting tot een minimum beperkt worden.
U kunt zelf invulling geven aan de manier waarop u dit wilt bewerkstelligen.
De medewerkers van Aquative hebben veel ervaring in het uitvoeren van risicoanalyses en opstellen van beheersplannen. Onze medewerkers gaan zeer gedegen te werk en brengen de gehele drinkwaterinstallatie in kaart. Tevens beschikt Aquative over de vereiste BRL6010 certificering.
Wat te doen bij een normoverschrijding legionella?
Wanneer uit de legionella monstername blijkt dat er legionella is aangetroffen in de waterleiding, dan wilt u natuurlijk weten welke acties u moet ondernemen om te zorgen voor de nodige veiligheid. Wij bieden u een passend advies en kunnen al uw vragen beantwoorden zodat u zich geen zorgen hoeft te maken. Zorg ervoor dat direct vernevelende tappunten veilig gesteld worden door middel van een Legionella veilige douchekop en laat door middel van een brononderzoek uitzoeken waar de Legionellabesmetting is ontstaan. Vervolgens is het belangrijk om verdere maatregelen te nemen om de bacterie te behandelen. Aquative heeft jarenlange ervaring en kan u hierbij snel en deskundig helpen. Welke acties u verder moet ondernemen verschilt per situatie, maar wij zullen u hierbij een passend advies bieden
Neem gerust contact met ons op
Neem telefonisch contact op
Wij staan van maandag t/m vrijdag telefonisch voor u klaar van 07:30 – 17:00. U kunt ons voor al uw vragen of een vrijblijvend advies bereiken op 0341-455308.
Stuur ons een e-mail
Vraag vrijblijvend een offerte aan
U kunt geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Dit kunt u doen door ons een e-mail te sturen of door het contactformulier in te vullen.